Sunday, March 7, 2010

Politik untuk rakyat..
Tasmania mempunyai penduduk hanya 500,000 orang dan negerinya hampir sama dengan saiz Malaysia.. Hampir 60% lebih penduduknya adalah golongan tua. Penghujung bulan Marc ini mereka akan memilih kerajaan negeri yang baru dalam pilihanraya parlimen Tasmania. Pulau Tasmania mempunyai parlimen dan kerajaan negeri yang mempunyai otonomi yang agak banyak termasuk soal kesihatan.

Hampir dua jam berbual dengan pemandu bot ketika melawat sekitar bandar pelabuhan Hobart di Tasmania baru-baru minggu ini, saya dapati ianya amat fokus dan faham tentang politik dan apa yang dia dan rakan-rakan sebayanya mahukan dari pemimpin politik. Katanya kepada saya, mereka, rakyat yang sudah berumur di Pulau ini, mahukan satu kehidupan yang tahap kualiti hidupnya tinggi, mereka mahukan perkhidmatan kesihatan yang baik, mereka mahukan pulau mereka bersih tanpa pencemaran, mereka mahukan sistem pelajaran yang baik. Mereka berpendapat kerajaan dan generasi sekarang mempunyai hutang terhadap mereke kerana merekalah yang telah berjuang dan berkorban untuk keamanan dan keujudan negeri berkenaan.Pemandu bot ini juga dengan bangga bercerita bagaimana beliau dan rakan-rakannya membantu kerajaan Malaysia membenteres kegiatan komunis dan onfrantasi Indonesia di Sabah dan Sarawak dulu. Beliau pernah tinggal di kem Terendak Melaka. Sebelum pulang sempat juga saya berbual dengan pemandu teksi yang usianya sudah 76 tahun dan masih memandu teksi sebagai hobinya. Beliau juga mempunyai pemikiran dan fokus yang sama dengan pemandu bot tadi.

Semasa di sana juga saya membaca dan melihat bagaimana Perdana Menteri Tasmania ( sama dgn MB di Malaysia) berjanji,telah dan akan meluangkan satu hari dalam sebulan untuk membuat kerja dari pelbagai jenis kerja yang dilakukan penduduk Pulau itu. Beliau telah menjadi guru di nursery, pemandu taxi setakat ini. Agaknya kalau MB dan Menteri, TPM dan PM dapat turun ke bawah membuat kerja harian rakyat agaknya baru mereka ini dapat menghargai betapa susah senangnya rakyat mereka dalam realiti kehidupan.. Satu harapan yang agak mustahil berlaku di Malaysia!.

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI